Wednesday, December 28

AYUH BANGKIT!!


Setelah kewafatan Nabi Ibrahim AS, baginda Nabi Ibrahim AS telah meninggalkan agama Hanif yang menjadi anutan bangsa Arab. Namun, setelah sekian lama peninggalan ajaran Nabi Ibrahim AS, agama Hanif mula terhakis dan virus-virus akidah mula merebak dan menjangkiti bangsa Arab.  Amru bin Luhay adalah manusia yang bertanggungjawab mengheret bangsa Arab ke lembah kesesatan. Dia mula memasang berhala, mencipta Bahira, Saibah, Wasilah dan Hami. 

                Maka, berkembang biaklah kesesatan dalam masyarakat Arab. Anutan yang dahulunya didasari dengan akidah tauhid kepada Allah ditokok tambah, diubah, dan ditukar kepada kepercayaan yang karut sehingga jadilah masyarakat Arab sebagai sebuah masyarakat yang hina dan berakhlak buruk. Mereka tidak lagi menyembah Allah kecuali sedikit daripada mereka, bertaqarrub kepada berhala-berhala, tunaikan haji untuk berhala, memberi makan kepada berhala-berhala dan pelbagai lagi kesesatan yang berlaku.

                Bangsa arab mula bertukar akhlak buruk dan mempunyai masalah sosial yang melampau. Mereka berperang sesame kabilah dan pihak yang menang akan menawan wanita-wanita dari pihak yang kalah. Berzina menjadi satu amalan yang tiada malunya. Berjudi dan minum arak menjadi perkara yang rutin. Terdapat perbezaan taraf hidup yang melampau bagi pihak bangsawan dan golongan rakyat. Malah, terdapat lagi masalah-masalah keruntuhan akhlak dalam kalangan bangsa Arab sehingga Rom dan Parsi yang berada berjiran dengan negeri Arab, tidak berkeinginan untuk menawan mereka kerana mereka mempunyai akhlak yang sangat buruk. Begitulah keadaan bangsa Arab Jahiliyah.

                Lalu, Allah SWT mengutuskan Nabi Muhammad SAW yang lahir dari sisa-sisa mulia keturunan Quraish untuk menyeru mereka kembali  berada di atas dasar akidah tauhid dan memperbaiki akhlak mereka. Hasil dakwah Nabi Muhammad SAW, bangsa Arab yang dahulunya hina menjadi mulia. Mereka yang mempunyai akidah sesat mula menyembah Allah. Bangsa Arab yang dahulunya berakhlak buruk, mula mempunyai akhlak yang terpuji. Mereka menjadi mulia dengan kedatangan ISLAM.
               
                Begitu juga yang berlaku kepada bangsa-bangsa lain di dunia. Bangsa Parsi menjadi unggulpada zaman Abasiyah.  Bangsa Turki menjadi masyur pada zaman Turki Uthmaniyah. Bangsa Tartar menjadi gemilang pada zaman Mughal di India. Mereka semua menjadi mulia dan menempa nama dalam sejarah dunia setelah menerima ISLAM.

                Namun, pada tanggal 3 Mac 1924 iaitu tarikh rasmi runtuhnya Empayar Turki Uthmaniyah, masyarakat Islam mula seolah-olah hilang hala tuju. Mereka mula menjadikan bangsa yang meruntuhkan mereka sebagai contoh. Mereka membangun Negara bangsa. Mereka mengikut budaya-budaya kuning. Masyarakat Islam tidak lagi menjadikan Al-Quran dan As-Sunnah sebagai rujukan. Perlembagaan barat menjadi anutan. Wang dan harta benda menjadi sembahan. Arahan nafsu amarah tidak boleh dipinggirkan. 

                Masyarakat Islam terpesona dengan dunia. Bunuh, rompak, zina, rogol menjadi kebiasaan. Judi, dan arak adalah suatu yang tidak boleh dipisahkan. Mereka semakin lalai, terpesong, dan jauh meninggalkan ISLAM di belakang.

                Justeru wahai sahabat-sahabatku, keadaan sekarang tidak jauh bezanya dengan keadaan zaman Arab jahiliyah. AHLAN WASAHLAN dan SELAMAT DATANG wahai sahabat-sahabatku ke dunia realiti JAHILIYAH MODEN. Adakah anda hanya mahu berpeluk tubuh sedangkan didepan anda berlaku masalah zina? Adakah anda hanya mampu menjadi pendengar setia mendengar kejadian bunuh dan rompak?
                AYUH ANAK-ANAK MUDA KITA BANGKIT!!!

“Wahai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam sepenuhnya”

No comments: